ніготь грибок

Отруєння яйцями: симптоми, перша допомога.

Яйця — корисний продукт. Досить з’їсти всього дві штуки, і це буде рівносильно сніданку, що складається зі склянки молока і 50 г відвареної яловичини. Цінні інгредієнти, що містяться в яйцях, такі як білок і ліпіди, засвоюються організмом практично на 100 %. Так чому ж трапляється отруєння яйцями і що робити, щоб не допустити інтоксикації?

Користь яєць.

Яйця — джерело білка, що грає велику роль в життєдіяльності організму. Що міститься в цьому продукті білок:

бере участь у формуванні м’язових тканин; контролює здоров’я кісток; підтримує нормальну вагу.

Вчені довели, що присутня в жовтку фолієва кислота (вітамін B 9 ) допомагає боротися з серцево-судинними захворюваннями, сприяючи правильної роботи кровотворної системи, і запобігає гіпертонію. Наявність вітаміну B 9 в раціоні обов’язково в період вагітності, оскільки речовина відіграє важливу роль у формуванні плоду.

Поряд з білком і фолієвою кислотою в складі яєць містяться:

ретинол (вітамін А), потрібний для зору, росту волосся, здорової шкіри; холін (B 4 ), який бере участь у будові клітин і підтримує працездатність нирок, печінки, головного мозку; вітамін D — незамінний для засвоєння організмом кальцію; мікроелемент селен — важливий для функціонування щитовидної залози та імунної системи; мінерали: залізо, фосфор, цинк, магній.

Завдяки своїм компонентам яйця так популярні в раціоні людей, що дотримуються правильного харчування. Міститься в них протеїн здатний довгий час підтримувати відчуття ситості, завдяки чому люди, що стежать за вагою, здатні не переїдати.

Часто можна чути суперечки про шкоду холестерину, що знаходиться в продукті. Але в яйцях міститься всього 180 мг ліпідних жирів. Це ніщо в порівнянні з 1800 мг холестерину, що виробляється печінкою кожен день.

Міститься в жовтку лецитин сприяє регуляції рівня холестерину в крові.

Причини отруєння яйцями.

Незважаючи на очевидну користь, отруєння яйцями знаходиться на третьому місці серед харчових отруєнь після отруєння м’ясом та молочнокислої продукцією. Найчастіше отруєння становлять небезпеку для здоров’я при неправильному зберіганні, недостатній гігієнічної або термічній обробці яєць.

Вживання продуктів здатне викликати інфекційне зараження організму. До небезпечних інфекцій відноситься захворювання сальмонельоз, що вражає органи травлення і кишечник. Збудник хвороби — сальмонела. Бактерія може викликати зневоднення, інтоксикацію, проникнення небезпечних токсинів в кров.

Сирі яйця при отруєнні.

Найбільший ризик отруєння можливий при вживанні сирих яєць. Активні сальмонели мешкають на шкаралупі і всередині (на плівковій оболонці). Захворювання сальмонельозом можуть спровокувати такі умови:

неправильне зберігання (правильний температурний режим зберігання яєць +2…+5 °С); тривале зберігання (продукт вважається дієтичним при строк, що не перевищує 7 днів, після чого яйця допускається використовувати ще 25 днів, дотримуючись температурний режим); недостатня гігієнічна обробка; пошкоджена шкаралупа.

Птахівники знають, що домашня птиця, особливо водоплавна, хворіє на сальмонельоз. Збудники захворювання, патогенні бактерії, інфікують і яйця. Отруїтися можна навіть свіжими продуктами-захворювання передається від птиці людині.

Сирі яйця використовуються для приготування:

домашнього майонезу; яєчного коктейлю «гоголь-моголь»; білкових кремів.

Заражений продукт ніяк не відрізняється від нормального ні смаком, ні зовнішніми ознаками. Збудники хвороби швидко розмножуються, не бояться води, низьких температур. Гинуть виключно при тривалому варінні (не менше 20 хвилин).

Варені яйця при інтоксикації.

Ймовірність отруїтися яйцями, звареними круто, нижче, ніж сирими, але все ж є. Це відбувається при наступних порушеннях:

термічна обробка тривала менше 20 хвилин; невідомий термін зберігання; використовується продукт з пошкодженою шкаралупою.

Варені яйця не можна вживати в їжу, якщо вони:

погано пахнуть; білок має неприродний, частіше жовтуватий колір; жовток не зварився круто, а являє собою тягучу консистенцію.

Чи можна отруїтися перепелиними яйцями?

Перепелині яйця завжди вважалися дієтичним блюдом. Вони містять ті ж вітаміни і мінерали, що і курячі, а деяких корисних компонентів (наприклад, лецитину) в перепелиних навіть більше. Перепелині яйця цінуються за амінокислоти, що беруть участь в синтезі протеїнів, ензимів, вироблення гормонів і нормалізації рівня антитіл.

Незважаючи на те що перепілки мало схильні до інфекційних захворювань, отруєння перепелиними яйцями, вживаними в сирому вигляді, можливо. Шкаралупа відрізняється підвищеною пористістю, і бактерії сальмонели легко проникають всередину. Це може статися при неправильному зберіганні, порушенні температурного режиму і норм транспортування.

Для приготування дієтичних страв рекомендується використовувати тільки варені перепелині яйця, піддаючи їх термічній обробці на тих же умовах, що і курячі. Необхідно знати деякі протипоказання, при яких вживання перепелиних яєць не рекомендовано. Навіть при свіжості і безпеки продуктів їх вживання треба скоротити людям, що страждають:

атеросклерозом (через підвищену кількість холестерину); проблемами печінки (жовток провокує відтік жовчі з жовчного міхура, що небезпечно при жовчнокам’яній хворобі); зайвою вагою (через високу енергетичну цінність); алергією (особливо це стосується дітей).

Симптоми і ознаки отруєння.

Початкові симптоми отруєння яйцями з’являються на другий день. Першими ознаками отруєння можуть бути:

хворобливі відчуття в шлунку; нудота і блювота; пронос; відсутність апетиту; слабкість; озноб; запаморочення; задишка.

При гострій клінічній формі хвороба проявляється через 5-8 годин і поряд з перерахованими симптомами супроводжується:

Відео — ніготь грибок (Відео)

порушенням рівноваги; блідістю шкірних покривів; слабким паралічем окремих частин тіла; судомами; галюцинаціями; підвищенням температури тіла (іноді вище +40 °С); сепсисом (рідко).

Ознаки інтоксикації схожі на симптоми інших хвороб:

гострий гастрит, що супроводжується блювотою і проносом; гастроентерит з ознаками здуття живота; коліт, болючий при пальпації, з каловими масами світлого, жовтуватого або темно-зеленого кольору; розлад шлунка з домішками кривавої слизу в калі; порушення ЦНС, непритомність; гіпотонія (знижений тиск), що супроводжується аритмією.

Через різноманітність станів буває важко визначити, в чому причина поганого самопочуття. При виникненні хоча б декількох з перерахованих вище симптомів слід звернутися до лікаря, особливо якщо хворий вживав в їжу страви з яйцем.

Особливо уважно треба поставитися до дітей.

Якщо в животі у дитини чути бурчання, є скарги на болі у шлунку, діарея, нудота, озноб і слабкість, важливо вчасно надати допомогу, уникнути зневоднення організму і почати правильну терапію.

Особливості надання першої допомоги.

Найвірніше рішення при перших ознаках отруєння-звернутися до медичного закладу. Тільки фахівець, в даному випадку інфекціоніст, побачивши картину захворювання, допоможе визначити симптоми і лікування інтоксикації яйцями.

Дезінтоксикацію організму при слабких проявах хворобливого стану допускається виконувати самостійно. Потрібно застосовувати препарати, які допоможуть знизити кількість патогенних бактерій в ШКТ (сорбенти):

Активоване вугілля; Ентерол; Энторосорб; Поліфепан.

ніготь грибок

При підозрі на погіршення стану хворого до приїзду медиків необхідно дотримуватися таких умов:

не можна зупиняти блювоту ніякими засобами, включаючи медикаментозні; нудоту і блювоту можна провокувати — це допоможе очистити шлунок; дати хворому содовий розчин (1/2 ч. л. харчової соди на 0,5 л води); не можна допускати зневоднення організму, для чого хворий повинен постійно пити (кожні 20 хвилин).

Небезпека стану хворих з ознаками гострого сальмонельозу — стрімке зневоднення організму. У медичній практиці відзначені випадки смертельного результату. Потерпілому необхідно негайно викликати «Швидку допомогу», щоб фахівці встигли вчасно почати лікування.

Препарати від зневоднення і сольові розчини за типом дії порошку Регідрон. Призначають внутрішньовенні крапельниці, що містять інфузійні розчини, заповнюють втрачені при блювоті і проносі мікроелементи — натрій, калій, магній. Призначаються антибіотики, завдання яких — ліквідація збудника. Показані і пробіотики, їх мета — нормалізація мікрофлори кишечника.

Найбільш інформативний результат дає дослідження бактеріального посіву калових мас — тільки аналіз калу дозволить визначити збудника. Діагностичні заходи проводяться в стаціонарі. Вдома, відновлюючи харчування після отруєння, пацієнту рекомендується дотримуватися дієти.

У період суворої дієти, призначеної лікарем, повинні виконуватися наступні умови:

відмова від жирної та смаженої їжі; відмова від вживання молочних продуктів; не можна їсти фрукти і сирі овочі; не пити соки, квас та інші напої, що активують процеси бродіння; можна їсти супи, бульйони, картопля і яку кашу; у великих кількостях пити воду, компот із сухофруктів, кисіль.

Дієтичний раціон, який порадив лікар, дотримується весь час лікування і протягом 2 тижнів в домашніх умовах після закінчення терапії. Не можна перестати дотримуватися рекомендацій лікаря при перших ознаках поліпшення самопочуття.

Як уникнути отруєння яйцями?

Виключення яєць з раціону допускати не можна. Цей поживний продукт важливий для організму, особливо в дитячому віці і в меню літніх людей. Засвоївши рекомендації по вибору, зберігання, обробки і приготування яєць, можна убезпечити здоров’я.

При приготуванні страв з яєць важливо дотримуватися таких профілактичних заходів:

при покупці в магазині рекомендується запитувати сертифікат якості, де зазначено термін придатності; виключити товар з пошкодженою шкаралупою (можна використовувати лише для випічки); перед тим як розбити сире яйце, його треба ретельно промити в гарячій воді; після контакту з яєчною шкаралупою необхідно ретельно вимити руки; продукт важливо піддати термічній обробці протягом 20 хвилин, оскільки небезпечна для здоров’я бактерія гине при тривалому впливі високих температур; приготовану яєчню, запіканку, білковий крем слід зберігати в холодильнику, але не більше 12 годин; краще відмовитися від вживання сирих яєць.

Любителям яєчні краще використовувати перепелині яйця. З огляду на високу температуру тіла (+42 °С) перепілки не хворіють сальмонелою, їх яйця безпечні. Небезпека перепелині яйця можуть представляти лише при контакті з зараженими курячими яйцями або яйцями водоплавних птахів.